multiple choice


Ένα κουίζ πολλαπλών επιλογών πάνω στη διάταξη των πραγματικών αριθμών για την Α' Λυκείου. Πρόκειται για τις ερωτήσεις κατανόησης 6-17 της σελίδας 76 του σχολικού βιβλίου, ελαφρά τροποποιημένες σε ορισμένα σημεία ως προς τη διατύπωση. Η εφαρμογή κρατάει το σκορ σου, ανάλογα με το αν βρήκες την κάθε (σωστή) απάντηση με την πρώτη προσπάθεια, τη δεύτερη κ.λπ. Σκεφτείτε λοιπόν προσεχτικά τις ερωτήσεις πριν απαντήσετε, αν θέλετε να κάνετε καλό παιχνίδι με το σκορ! Το κουίζ είναι μια ωραία επανάληψη πάνω στη διάταξη: πάρτε το στα σοβαρά και μην το παίζετε στα ζάρια! Διαβάστε προσεχτικά την ανατροφοδότηση που σας βγάζει η εφαρμογή αφού απαντήσετε. Αν σας κάνει κάποια επιπλέον ερώτηση, προσπαθήστε να την απαντήσετε. 
Αν μια ερώτηση σας προβληματίζει πολύ, αφήστε την για το τέλος. Μπορείτε να πλοηγηθείτε στις ερωτήσεις πατώντας τα κουμπιά (>>) και (<<).  Καλές επιλογές!

Για ερωτήσεις - απορίες στείλτε σχόλιο παρακάτω... (Υποβολή σχολίου ως -> Όνομα -> ...)

4 σχόλια:

 1. Κύριε έχω την εξής απορία στην ερώτηση 9 από αυτό το κουίζ. Την έλυσα σωστά, μετέτρεψα την παράσταση σε ταυτότητα και απάντησα το β) μεγαλύτερο ή ίσο του μηδενός με βάση τη γνωστή ιδιότητα για το τετράγωνο ενός αριθμού. Ωστόσο, αφού βγαίνει το πλαίσιο που ενημερώνει ότι το έλυσα σωστά, ρωτάτε πότε ισχύει η ισότητα. Σε αυτό το σημείο θέλω να σας εκφράσω τις σκέψεις μου και να μου πείτε αν είναι ορθές. Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν δύο περιπτώσεις: α) όταν το α=0 και το β=0, έτσι ώστε η διαφορά να έχει αποτέλεσμα 0 και έτσι το τετράγωνο του μηδενός=0. β) αν βρούμε δύο κατάλληλους αριθμούς για το α και το β έτσι ώστε όταν πολλαπλασιάσουμε το α με το 2 και το β με το -5 να προκύψουν δυο αντίθετοι αριθμοί, οι οποίοι έχουν πάλι αποτέλεσμα ίσο με το μηδέν. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα της δεύτερης μου σκέψης είναι το εξής : αν β=1 τότε -5 επί β=-5, και αν α=2,5 τότε 2 επί α=5, άρα 5-5=0. ***το ίδιο μπορεί να συμβεί με οποιοδήποτε ζευγάρι α και β, το οποίο τελικά δημιουργεί μετά τους πολλαπλασιασμούς δύο αντίθετους αριθμούς. Επομένως, καταλήγω ότι η ισότητα ισχύει σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Είναι σωστό?
  Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!!! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Mια χαρά το διερεύνησες, Σταυρούλα! Φυσικά και υπάρχουν άπειρα ζευγάρια α και β.
   Η ισότητα ισχύει όταν $2a-5\beta=0$, δηλαδή - αν το προχωρήσουμε λιγάκι - όταν $\large a=\frac{5\beta}{2}$.
   Αν βάλουμε π.χ. $\beta=1$, τότε κατευθείαν $\large a=\frac{5}{2}$. (όπως το βρήκες)
   Αν βάλουμε $\beta=\sqrt{2}$, τότε $\large a=\frac{5\sqrt{2}}{2}$, κ.ο.κ.
   Δηλ. λύσαμε ως προς τη μια μεταβλητή και αφήσαμε την άλλη ως παράμετρο.
   (περισσότερα για τις "παραμέτρους" στο επόμενο κεφάλαιο.)
   Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να βρεις γρήγορα όσα ζευγάρια θέλεις!
   Ίσως καλύτερα θα έπρεπε να ρωτάει "εκφράστε το α σε σχέση με το β ώστε να ισχύει η ισότητα"...

   Διαγραφή
 2. 7 στα 12 θείε... Με το που είδα τις απαντήσεις κατάλαβα ότι αν αφιέρωνα λίγο περισσότερο χρόνο δεν θα είχα τόσα λάθος. Θέλουν σκέψη λοιπόν, δύσκολα δεν είναι . Πολύ καλό το quiz και ακόμα περισσότερο οι εξηγήσεις που δίνεις ! Επίσης είδα το βίντεό σου με τις απόλυτες τιμές, το πινακάκι με το οποίο λύνεις την παράσταση Β δεν το είχα καταλάβει στο σχολείο όταν μας το εξήγησε ο καθηγητής.. Κατατοπίστηκα τώρα ! Θα το ξανακάνω το quiz κάποια στιγμή , πριν από το διαγώνισμα στο σχολείο κιόλας γιατί θα με βοηθήσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ωραία Ελένη, χαίρομαι που σ' άρεσε.
   Στο σχολείο δεν υπάρχει πάντα πολύς χρόνος, γι' αυτό μπορεί να μην το κατάλαβες.
   Να παρακολουθείς όμως τον καθηγητή σου και να του κάνεις ερωτήσεις.
   Δες και την επαναληπτική άσκηση στις απόλυτες, είναι καλή. (πρώτα μόνη σου! -μετά δες τη λύση)
   Για ερωτήσεις γενικές στείλε σχόλιο αν θέλεις στο contact.
   Άντε και 12/12 σου εύχομαι!

   Διαγραφή