Ανάσταση;

Οινόφυτα. Τι μού θυμίζουν, τι μού θυμίζουν... Μα ναι, με το τρένο μια στάση πριν τον Άγιο Θωμά. Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων. Στα Οινόφυτα λοιπόν ο παπα-Γιάννης, ένας άνθρωπος τής Εκκλησίας, ένας "ρασοφόρος ακτιβιστής", δίνει τον δικό του αγώνα για το καλό τού τόπου του. Ένα μήνυμα, στην αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας, ότι η εκκλησία θα μπορούσε να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στην κοινωνία και όχι να μυξοχαριεντίζεται στην ποδιά του κάθε Χριστόδουλου. Σταχυολογώ από τις ενδιαφέρουσες απαντήσεις που δίνει ο παπα-Γιάννης στον Άρη Χατζηγεωργίου στη σημερινή Ελευθεροτυπία (οι υπογραμμίσεις δικές μου):

"...είναι επαγγελματική μου υποχρέωση. Δεν μπορώ να προσεύχομαι "υπέρ υγείας και ευφορίας των καρπών της γης" και από την άλλη να ανέχομαι εσύ να έρχεσαι να μου δηλητηριάζεις τα νερά και να κάνεις ζημιά στα παιδιά της ενορίας μου."
"...Το ότι φοράς το ράσο δεν σημαίνει ότι όλα είναι καλά. Πάντα πρέπει να υπάρχει το κριτήριο, να δουλεύει το μυαλό για να βλέπουμε ποια είναι τα κίνητρα και οι σκοποί του καθενός. Η Εκκλησία ή ένας παπάς ασχολείται με ένα θέμα εκεί που υπάρχει ένα κενό. Στη δική μας περιοχή υπήρχε ένα κενό, με "αρμόδιες" υπηρεσίες που δεν ελέγχουν την κατάσταση με τη μόλυνση. Θέλησα να κινηθώ στην κατεύθυνση να το καλύψω, αφενός γιατί το ράσο μού έδωσε την ευχέρεια, αφετέρου γιατί έτσι ένιωσα όταν έκανα παιδιά και οικογένεια. Δεν μπορώ να κοιμηθώ καλά το βράδυ όταν ξέρω σε τι περιβάλλον μεγαλώνουν τα παιδιά μου."

 "...Οι κακόβουλοι συνήθως, ειδικά κάποιοι διαπλεκόμενοι, λένε: "Επιτρέπεται ένας παπάς να ασχολείται και να έχει γνώμη πολιτική"; Οχι μόνο επιτρέπεται, αλλά επιβάλλεται. Το κακό θα ήταν αυτή τη γνώμη μας να την ντύνουμε με την αυθεντία του Θεού και να γινόμαστε "βασιλικότεροι του βασιλέως". Εκφράζω γνώμη που μπορεί να είναι και λάθος, δεν λέω ότι μου την "ψιθύρισε" ο Θεός και συζητώ με την κοινωνία."
"...Με τη θρησκεία συμβαίνει ό,τι και με ένα μαχαίρι. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σαν εργαλείο πολύ χρήσιμο, μπορείς με αυτό να σφάξεις και τον διπλανό σου. Με τον ίδιο τρόπο η θρησκεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για καλό και για κακό έργο. Ειδικά όταν μπλέκεται με την εξουσία..."

Καλή ανάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου