Είναι ο Άγιος Βασίλης χονδρός;

Ωραίο πράμα τα δώρα. Δεν λέω. Ωραίο να τα δίνεις, ωραίο να τα δέχεσαι. Είναι όμως απαραίτητο να τα περιβάλλεις με την εικόνα ενός χονδρο-μπάρμπα, που δημιούργησε σουηδός σκιτσογράφος το 1931 για... διαφημιστική καμπάνια της Coca-Cola (βλ. άρθρο του Γ. Παπαδάκη); Χα, δεν το 'ξερες; Ούτε και γω! Ναι, τώρα καταλαβαίνεις: ο Άγιος Βασίλης δεν είναι Ολυμπιακός. Είναι Κόκα-Κόλας! Υπάρχει βέβαια και η ωραιότατη εκδοχή των Θανάση Πέτρου - Αλέκου Παπαδόπουλου (γεια σου Θανάση!) που δημοσίευσαν στο χθεσινό 9: ο Σάντας ξυπνάει το πρωί μαχμουρλής, φοράει την κατάλευκη στολή του, πετάγεται σε μια αλάνα τριτοκοσμικής χώρας, κατακρεουργεί κάμποσα αθώα παιδάκια, και με το αίμα τους βάφει τη στολή του - μέχρι το βραδάκι όλα είναι έτοιμα για τη διανομή στα παιδιά της Δύσης.
[Πάνω, η κεντρική εικόνα της σφαγής από την τρισέλιδη ιστορία Jungle Bells των Θ. Π. - Α. Π.]


Όχι από τη Λαπωνία, αλλά από το Μεταξοχώρι Αγιάς μάς έφερε το φετινό του δώρο ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου (κι άλλος Θανάσης;). Ζεστό cd και διάφανο, όπως και ο τίτλος του. Τραγούδια για τις κομμωτριούλες, για τον ελληνισμό της Αμέρικας, για τον παράφορο γερο-πλάτανο στα Τέμπη που πιάνει το τρένο από τ' αφτί. Και άλλα. Παιγμένα σε χαλαρή ατμόσφαιρα και ηχογραφημένα live από τους μουσικούς. Και με χορωδία Τσιούξιανης. Και με φτιαγμένον Μάλαμα. Και με τυρναβίτικη ρετσίνα. Και με μύγες. Και με μοσχαροκεφαλές. Και με ωραίες μελωδίες, μετά την α-μελωδική "Βροχή από κάτω". Ωραία πράματα.

4 σχόλια:

 1. Το ότι είναι φιγούρα της Κόκα-Κόλα ο Σάντα-Κλαους το ήξερα. Ωστόσο, το άρθρο της "Ε" που αναφέρεις το βρήκα ολίγον τι "ελληναρίστικο". Πολύ δηλαδή. Μέχρι και φωτογραφία του Βασίλειου του Μέγα ("του πραγματικού") έχει δει ο συγγραφέας και μας τον περιγράφει σαν να τον έχει μπροστά του.
  Και ο περιφρονητικός τρόπος με τον οποίο αναφέρεται στις παραδόσεις άλλων λαών δε μου αρέσει.
  Δες και εδώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έχεις δίκιο για το ελληναρίστικο του άρθρου. Είναι γνωστές οι απόψεις του Παπαδάκη. Και το περιφρονητικό ύφος που ενίοτε επιδεικνύει. Ωστόσο, δεν ήταν σκοπός μου να αναδείξω (όπως κάνει ο Π.) έναν εναλλακτικό, δικό μας Αϊ-Βασίλη. Tο link μου στο άρθρο του αφορούσε την πληροφορία για τη διαφήμιση της Coca-Cola. Την οποία πληροφορία αμφισβητεί ο αρθρογράφος της wiki που παραπέμπεις (αυτός λέει ότι τα κοκκινόασπρα ρούχα υπήρχαν πριν τη διαφήμιση). Όπως και να 'χει, η εικονοποίηση της καταναλωτικής ευμάρειας του δυτικού κόσμου στο πρόσωπο του χονδρομπαλά Αϊ-Τέτοιου ήταν που γέννησε τις σκέψεις για το ποστ. Πόσο μάλλον όταν θεωρώ το Δώρο μια σπουδαία πράξη της καθημερινότητας των ανθρώπινων σχέσεων, που δεν γουστάρω να μπαίνει σε καλούπια ούτε Αϊ-Βασίληδων ούτε Άϊ-Βαλεντίνων ούτε γιορτών της μητέρας/πατέρα/θείου/μπαντζανάκη....

  Σ' ευχαριστώ πάντως που επικοινώνησες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έχεις κάτι με τους χοντρούς ή μου φαίνεται;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Χε χε, όχι αδερφέ δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους κανονικούς χονδρούς. Έχω όμως με τους γιαλαντζί χοντρούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή